top of page

Επίθετα Προερχόμενα Από Κύρια Ονόματα Της Μυθολογίας ή Της Βίβλου


Επίθετα Προερχόμενα Από τη Μυθολογία

Στο καθημερινό μας λόγο χρησιμοποιούμε επίθετα τα οποία προέρχονται από την ελληνική μυθολογία αλλά και τη Βίβλο. Ξέρουμε όμως τη σημασία τους και την προέλευσή τους;

Απολλώνιος : αυτός που χαρακτηρίζεται από πνευματική και ψυχική αρμονία. Προέρχεται από το όνομα του Απόλλωνα, θεού του φωτός, της αρμονίας, της ποίησης και της μουσικής.

Διονυσιακός: αυτός που αναφέρεται στο θεό Διόνυσο· ενθουσιώδης· οργιαστικός. Προέρχεται από το όνομα του Διονύσου, θεού του κρασιού, του γλεντιού και της γονιμότητας.

Δρακόντειος: αυτός που είναι σκληρός, άτεγκτος. Από το όνομα του αρχαίου νομοθέτη Δράκοντα (620 π.Χ.), του οποίου οι νόμοι ήταν τόσο σκληροί, που ειπώθηκε ότι γράφτηκαν με αίμα.

Ηράκλειος: αυτός που είναι υπερβολικά δυνατός· ακατάβλητος. Από το όνομα του μυθικού ήρωα Ηρακλή.

Ιώβειος: αυτός που διαθέτει ανεξάντλητη υπομονή και καρτερικότητα. Από το όνομα του Ιώβ, γνωστού από την Παλαιά Διαθήκη (Ιώβ, Α' - ΜΒ'), που δοκιμάστηκε τόσο σκληρά από το Θεό.

Προκρούστειος: αυτός που ερμηνεύει ή προσαρμόζει αυθαίρετα, και συχνά βίαια, τα πράγματα στα μέτρα του. Από το όνομα του μυθικού ληστή Προκρούστη, που ξάπλωνε τα θύματά του σε ένα κρεβάτι και είτε ακρωτηρίαζε είτε τέντωνε βίαια τα πόδια τους, ώστε να προσαρμοστούν στο μήκος του κρεβατιού.




Σισύφειος: αυτός που είναι δυσχερής και μάταιος ταυτόχρονα. Από το όνομα του μυθικού βασιλιά της Κορίνθου Σισύφου, που καταδικάστηκε από τους θεούς να σπρώχνει μια πελώρια πέτρα μέχρι την κορυφή ενός βουνού, αλλά λίγο πριν φτάσει εκεί, η πέτρα να κατρακυλά προς τα πίσω.

Σολομώντειος: αυτός που είναι απροσδόκητα ευρηματικός για τη λύση ενός δυσχερούς προβλήματος ή ενός αδιεξόδου. Από το όνομα του βασιλιά των Εβραίων Σολομώντα, γιου και διαδόχου του Δαβίδ.

Τιτάνειος: αυτός που είναι πάνω από τις φυσικές δυνάμεις, ο υπεράνθρωπος. Από το όνομα των Τιτάνων, τέκνων του Ουρανού και της Γης, που επαναστάτησαν εναντίον των θεών του Ολύμπου.

Bình luận


bottom of page